Tirsdag 10. juli 2007

Første dagstur gikk til Massa Marittima, Abbazia di San Galgano og Roselle. Massa Marittima er en høytliggende middelalderby i hjertet av Toscana, med en katedral fra 1200-tallet. San Galgano er en ruin etter et gotisk cisternenserkloster – plyndret av engelskmenn og paven på midten av 1400-tallet. I Roselle finnes store utgravningsområder etter anlegg fra etruskiske, hellenistiske og romanske epoker.

Første mål denne dagen var Massa Marittima. I likhet med de fleste toskanske byer ligger denne også majesteisk plassert på toppen av et fjell, med utsikt over marker, olivenlunder og eventuelle fiendtlige armeer. Byen har selvsagt en lang historie, med hovedtyngdepunkt på høymiddelalderen da katedralen ble påbegynt. Grunnlagt i det 10. århundre rundt utvinning av kobber og sølv – også tilbake til etruskisk tid. Katedralen har likehetstrekk med de i Siena og Firenze med sterke kontraster i bruk av sort og hvit stein. Vestverket og skipet er forsynt med romanske rundbuer mens kapitelene er i bysantinsk stil – siden denne er eldre enn de to nevnte. Katedralen dominerer den sentrale piazzaen særlig på grunn av trappene som nivellerer den skrånende plassen og forbinder katedralen med campamilen og et palass. Innvendig har veggene vært rikt dekorert med fresker – men av disse er det bare rester igjen. Men nok til å la seg fjetre av fordums billedskjønnhet.

De øvrige bygningen rundt Piazza Garibaldi er Palazzo Podesta (13. århundre, lombardisk romanisme. Inneholder også et arkeologisk museum), Palazzina dei Conti di Biserno (13. århundre, ligger inntil rådhuset) – rådhuset og Logge del Comune. Spisestedene på piazzaen hadde i god turistånd ikke stengt i siestaen – noe som kom oss til gode i form av god pizza og dyrt drikke – alle spisesteder på italienske historiske plasser har ekstra avgift på drikke; som skal komme vedlikeholdet av de historiske minnemerkene til gode.

På toppen av Massa Maritimma befinner seg store fortifikasjoner, med et høyt tårn som sentralt punkt – Torre del Candeliere. Et klokketårn fra 1443, som gir en fantastisk utsikt over byen og egnen. Ikke altfor mange trinn, ikke altfor utilgjengelig og med adkomst til å spasere på delere av bymuren.

San Galgano

Abbazia di San Galgano ligger bare noen kilometer nordøst for Massa Marittima. En gotisk ruin etter et sentralt cisternenserkloster innviet i 1288. Vegger og søyler ruver takløst over marken – fasinerende størrelse og omfang. Brukes mest til konserter og forestillinger i dag. Cisternenserne hadde stor makt og innflytelse i høymiddelalderen, med sine gode forbindelser til tempelridderne – datidens største pengeutlånere. Cisternensermunkene i San Galgano hadde dessuten ansvaret for duomen i Siena. Så stor var deres makt at den til slutt måtte legges i grus; dette sørget paven og engelskmannen John Hawkwood på midten av 1400-tallet.

Roselle

Like ved den nåværende byen Roselle, 10 km nord for Grossetto, finnes et enormt utravingsområde av det som engang har vært den mest sentrale etruskiske byen i det nordre Etruria. Byen har hatt betydning både i etruskisk, romansk og hellenistisk tid. Man kan strule i de gamle etruskiske gateløp, omgitt av murer fra barer og håndverkere – se et romansk amfiteater eller vandre langs den gamle bymuren. Byen har ligget på, og mellom to høyder. Ikke vanskelig å se for seg dens strategiske beliggenhet når man først står på toppen.

Hjem | Volterra | Pitigliano | Siena | Massa Marittima | Castiglione della Pescaia | Tilbake

Duomoen i Massa Marittima

Engelskmannen John Hawkwoods hærverk

Roselle var hovedsete i Etruria